Програм сарадње српске науке са дијаспором: Подршка за истраживачке посете научника из дијаспоре

Фонд за науку Републике Србије расписао је Јавни позив за пријаву научноистраживачких пројеката у оквиру Програма сарадње српске науке са дијаспором: Подршка за истраживачке посете научника из дијаспоре (у даљем тексту Програм).

Програм подржава основна и примењена истраживања у свим научним областима. Пројекти у оквиру овог Програма немају унапред задате теме.

Циљеви програма су: развој научне сарадње са дијаспором ради успостављања или унапређења научне сарадње, унапређењa и размене знања, заједничког рада на научноистраживачким и истраживачко-развојним проблемима и изазовима, ширење мреже и сарадње са дијаспором.

Програм је намењен тимовима истраживача из Србије који желе да успоставе сарадњу са стручњацима из дијаспоре који се баве развојем и истраживањима. Пројектни тим чине Руководилац пројекта и чланови тима из Републике Србије, као и Партнер из дијаспоре.

Кроз успостављену сарадњу, дугорочно се очекује објављивање заједничких радова и патената, подршка развоју нових услуга, комерцијализација производа, трансфер технологија, припрема предлога заједничких пројеката за конкурисање код иностраних фондова и привлачење инвестиција у научноистраживачке организације у Србији кроз сарадњу између дијаспоре и локалних научника.

Програм је намењен научницима и истраживачима који су запослени у акредитованим НИО у Републици Србији у својству Носиоца пројекта или Учесника пројекта.

Пријаве пројеката на овај јавни позив подносе се искључиво у електронској форми, најкасније до 31. децембра 2024. године до 12 часова по средњоевропском времену, попуњавањем пројектне пријаве преко Портала Фонда за науку Републике Србије.

Јавни позив можете преузети ОВДЕ.

Трајање Пројеката је до једне године (12 месеци).

Буџет програма је 800.000 евра.

Максималан буџет појединачног пројекта износи 20.000 евра.

Све информације о Програму и конкурсну документацију можете преузети ОВДЕ.

Порталу за пријаву научних пројеката можете приступити ОВДЕ.

Упутство за употребу Портала за пријаву научних пројеката можете преузети на следећем ЛИНКУ.

Отворена врата 23.10.2024 – Регистација и упитник за Отворена врата се налазе на следећем ЛИНКУ.

СТАТУС ПРОГРАМА: Отворен Јавни позив

Програм се финансира средствима Светске банке кроз пројекат „SAIGE” (Пројекат акцелерације иновација и подстицања раста предузетништва у Републици Србији), партнерски пројекат Републике Србије, Европске уније и Светске банке посвећен јачању научних истраживања и иновативног предузетништва у Србији.

  • 1.Област
    Истраживачке посете научника из дијаспоре
  • 2.Категорија
  • 3.Рок за пријаву пројеката
    31.12.2024. у 12 часова
  • 4.Датум ажурирања